2011. szeptember 26-án kezdődött iskolánkban a tanév első projektje, az Egészség témahét.
Az első napon vetélkedőn, táplálkozási zavarokkal kapcsolatos előadáson (2/12/A) és TRX bemutatón (10/C, 10/2, 2/12/A, 2/14/B) vehettek részt a diákok. Szeptember 27-én, kedden a 10/B, 9/2 és a 10/A osztály tanulói a témával kapcsolatos előadást hallgatták meg; míg szerdán, az 5. órában a 9/2, 10/A és a 12/A osztály diákjai zumbázhattak az étteremben. Szeptember 29-én, 8.30-kor rajtoltak el iskolánk udvaráról a II. Egészségkör Kerékpáros Túranapon induló tanulók és tanárok, akik a 70 kilométeres Balaton-kiskört teljesítették. A program pénteken, szeptember 30-án előadással (9/A), a „Baross spuri” futóversennyel és állapotfelméréssel zárult. A vetélkedő, a futóverseny, valamint a rajzpályázat eredményhirdetését pénteken tartották a szervező tanárok a könyvtárban.

Egészség vetélkedő

Szeptember 26-án, hétfőn az első órában, az Egészség vetélkedővel kezdődött a témahét. Az étteremben tartott programon 13 csapat versengett egymással Lengyel Zsófia tanárnő és Lucz Janka tanárnő vezetésével.
A tesztfeladatokkal a diákok bebizonyíthatták, mennyit tudnak az egészséges táplálkozásról, mennyire ismerik az emberi testet, illetve sport témakörben is bizonyíthatták tudásukat.
Szoros versenyben III. helyezést ért el a Muzslai Barbara, Tölgyesi Péter, Gáspár Dávid (12/B) alkotta csapat; II. helyezést ért el Cilike Márk, Takács Zsolt, Nagy Roland (2/14/B); az I. helyezést a 12/B csapata - Kardos Krisztián, Csendes Balázs, Hartmann Christopher – érte el.

Lucz Janka tanárnő

Táplálkozási zavarok és állapotfelmérés az Egészség témahéten

Az Egészség témahéten előadást tartottam „Táplálkozási zavarok” címmel a 2/12/A (23 fő), a 10/B (26 fő), a 9/2 (18 fő), a 10/A (21 fő) és a 9/A (30 fő) osztály részére. A diákok érdeklődve figyelték az elhízásról, anorexiáról, bulimiáról és egészséges táplálkozásról készített prezentációt, leginkább a testtömeg index kiszámítása (BMI) iránt érdeklődtek.
Részt vettem a „Balaton-kiskör” kerékpártúrán is, ahol csak egy kisebb kézsérülést kellett ellátnom.
A záró napon került sor az állapotfelmérésre, melyet Koczorné Bódis Anikó egészségnevelővel együtt végeztünk, immár második alkalommal. Ezúttal is nagy volt az érdeklődés, hiszen 59-en vettek részt a vizsgálatokon (súly, magasság, BMI, testzsír %). A mért adatokat írásos formában, táplálkozási és életmódtanácsokkal együtt kapták kézhez a résztvevők. Így módjában áll a tanulóknak évente figyelemmel kísérni egészségi állapotukat, és annak megfelelően alakítani életmódjukat.

Soósné Csík Erzsébet védőnő

II. Egészségkör Kerékpáros Túranap

Iskolánkban már lassan hagyomány, hogy a szeptemberi iskolakezdéssel kerékpáros túranapot szervezünk diákjainknak a Balaton körül.
A „könnyű”, csekély 70 km-es Balaton-kiskör immáron második alkalommal lett megrendezve.
A túranapon 52 diák és a szervező sportos pedagógusok, szülők (10 fő) vettek részt. Bátran mondhatjuk, hogy ez a rendezvény az egyik legkedveltebb programja iskolánknak!

A túra iskolánkból indult 8,00 órakor, de előtte a legfontosabb tudnivalókkal ismerkedtek meg a résztvevők: balesetvédelemmel, csapatmozgással, irányítókkal, szervizkocsival, elsősegéllyel, élelmezéssel, frissítő…stb. megannyi fontos részlettel, amit Berky Gyuri bácsi és segítői, a „villámemberei” – Kulifay Balázs és Koósz Zoltán versenyzők - vezényeltek le és irányítottak.

Szóval elindultunk ezen a csodálatos napon, bizony nem panaszkodhattunk, az időjárás csodálatos volt. A nap hétágra sütött, kellemes szellő hűtötte a résztvevőket. Faltuk a kilométereket, a frissítő állomásoknál pihengettünk, fotóztunk és néhány alkalommal (6) kerékpárgumit cseréltünk. Észre se vettük és már Balatonfüreden voltunk az utolsó pihenőhelyen, itt kaptuk meg a várva várt zsíros kenyerünket hagymával, leöblítettük egy kis üdítővel és elindultunk a révhez.

A révhez 14 óra körül érkeztünk meg, az indulásig még 30 percünk volt, mindannyian kicsit elfáradva, de mosolyogva és energiával feltöltődve arról beszéltünk, hogy mikor lesz a következő kör!

Közben megjött a komp és felszálltunk, sajnos pár perc alatt átkeltünk Tihanyból Szántódra és lassan, de végérvényesen a mai csodálatos túránk a végére ért. Pár kilométer megtétele után visszaérkeztünk az iskolánkhoz, és felüdülve sok-sok élménnyel elégedetten tért mindenki haza!

Végezetül ezúton szeretném megköszöni a kollégáknak, szülőknek, hozzátartozóknak és természetesen a gyerekeknek a munkájukat!

További sportos, szép napot kívánok!

Kálóczi József testnevelő tanár, a szervezők nevében:

Elekné Homoki Annamária,
Villányiné Csatos Éva,
Berky György

Eredmények

Egészség vetélkedő

I. 12/B
II. 2/14/B
III. 12/B

Vers- és prózaíró verseny:

I. Pintér Alex 10/A
II. Zákány Péter 12/B
III. Molnár Norbert 12/B

Futóverseny – lányok:

I. Horváth Sonja 12/A

Futóverseny – fiúk:

I. Mármarosi Dániel 11/A
II. Andróczi Erik 9/B
III. Simon Máté 10/1

Rajzverseny:

I. Pusztai Noémi - Lőrinczy Viktória 10/B
II. Teklovics Nikolett 12/B
III. Bognár Mónika – Kovács Georgina 10/A

Kalóz Renáta