Olvasóink értékelése: / 13
ElégtelenKitűnő 

A magas követelmények kielégítésére alkalmas szakemberek biztosítása érdekében iskolánk 1991-ben indította el az épületgépész technikus képzést.

Milyen szakmát takar az épületgépész?
Az épületgépészet ma mindenütt jelen van, ahol az ember tartózkodik. Az emberi szükségletek és komfortigények legmagasabb szintű és legbonyolultabb technikájú kielégítését kell megvalósítani, például a légi és vízi közlekedésben, az űreszközökben és nem utolsó sorban, az épületekben.

Az épületgépész terület alapvetően négy, egymáshoz szorosan kapcsolódó, ugyanakkor mégis önálló egységből áll:

  • épületek vízellátása-csatornázása
  • épületek gázellátása
  • épületek fűtése
  • épületek légtechnikája

1
2
3
4
5
6
7
1/7 
start stop bwd fwd

Épületek vízellátása – csatornázása
A területhez tartozik a víz és csatornahálózatok megtervezésétől a kivitelezésig tartó folyamat, illetve a már meglévő rendszerek karbantartása, átalakítása.

Épületek gázellátása
Az energiahordozók közül a gáz egyre nagyobb szerepet kap, ezért fontos az épületek gázhálózatának gazdasági, biztonságtechnikai szempontból való megtervezése, kialakítása, a gázkészülék kiválasztása, beépítése, üzemeltetése.

Épületek fűtése
Az ember közérzetét nagymértékben befolyásolja környezetének hőmérséklete. Feladat a jelentkező hőigények kielégítésére alkalmas egyedi-és központi fűtések tervezése, kivitelezése, illetve a rendszerek beszabályozása és gazdaságos üzemeltetése. Fontos a már meglévő rendszerek felügyelete, átalakítása.

Épületek légtechnikája
Egyre nagyobb szerepet követel magának. Egyrészt a központi klímarendszerek tervezése, kivitelezése, fenntartása a feladat, másrészt az egyéni igények kielégítése az egyedi klímaberendezések tervezésével, kivitelezésével oldható meg.

IWIWGoogle bookmarkFacebook