Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Kenedy Ferenc(1912-1993)

 Tanár, helytörténész, iskolánk igazgatója (1953-1973)

 

Kenedy Ferenc 1912. szeptember 12-én született Tapolcán. Tanulmányait a Szegedi Királyi Katolikus Tanítóképzőben végezte, tanári szakképesítést (matematika-fizika-kémia szakon) a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett. 1932-től Balatonfűzfőn tanított, majd felesége révén 1947-ben került Siófokra.

Siófokon pedagógusként, iskolaigazgatóként nemzedékeket nevelt fel, miközben a siófoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját parancsnok-helyettesként segítette. Kezdeményezte a központi politechnikai műhely létrejöttét, s fáradtságot nem ismerő küzdelme nyomán épült fel iskolánk a Balaton partján.

Pedagógiai munkássága mellett nagy megbecsülésre tett szert helytörténészként is: a Siófokkal kapcsolatos képes és írásos dokumentumok másolatait gyűjtötte. A Kenedy-gyűjtemény darabszáma eléri a másfél ezret, melyet a kutató Siófok városának ajánlott fel. Ebben az időben bízták meg Kenedy Ferencet a Vízügyi Múzeum vezetésével.

Elismerései: Tűzrendészeti Érdemérem arany fokozata, Kiváló Tanár, Tegyünk többet Somogyért, Siófokért emlékérem.

Siófok városa 1992. szeptember 24-én Siófok Város Díszpolgára kitüntetést adományozott a köztiszteletben álló lokálpatriótának fáradtságot nem ismerő tevékenységéért, életműve elismeréseként.

Kenedy Ferenc 1993. március 29-én hunyt el.


IWIWGoogle bookmarkFacebook