Olvasóink értékelése: / 8
ElégtelenKitűnő 


A gépi forgácsoló szakmát nálunk megtanuló diák munkája során:

  • Előkészíti a munkafeladat végrehajtását, az ahhoz szükséges anyagokat, szerszámokat, gépeket, mérőeszközöket, felfogó- és befogóeszközöket, szállító- és emelő berendezéseket, személyi védőfelszereléseket. Tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára vonatkozó dokumentumokat (műhely-, összeállítási rajz, darabjegyzék, műszaki leírás, gépkönyv, stb.), az általános gépészeti anyagokra és alkatrészekre vonatkozó információkat (szabványok, műszaki táblázatok, gyártmánykatalógusok), a munkafolyamatra, eszközökre, technológiára vonatkozó dokumentációt (technológiai előírások, műveletterv, műveleti utasítás, műszaki leírás, gépkönyv stb.). Ellenőrzi a kenési rendszert, a gép védőrendszerét, a kiinduló munkadarab méreteit. Elvégzi a gépápolási feladatokat. Egyszerű gépészeti műszaki rajzokat készít (kézi + CAD), gépipari alapméréseket végez (hossz, szög, merőlegesség stb.). Előrajzol szükség szerint a dokumentáció alapján.
  • Befogja a nyers munkadarabot, meggyőződik a tájolás és a rögzítés megfelelőségéről. Kiválasztja, befogja, beméri a szükséges szerszámokat. Meghatározza a gépbeállítási paramétereket. Elvégzi a megmunkálást megadott pontossággal: külső és belső hengeres, kúpos, alakos felületet, síkot esztergál, menetet vág. Marási alapműveleteket végez, síkot, lépcsős felületet, hornyot mar. Bonyolult, 3D-s domborművet (relief) munkál meg. Kiválasztja és befogja a szükséges fúrószerszámokat, fúrási műveletet végez helyzetfúrógépen. Kiválasztja a szükséges köszörűkorongot, befogja az előkészített munkadarabot, elvégzi a síkköszörülést. Szerszámélezést végez. Alakítja a munkadarabot kézi forgácsoló alapeljárásokkal, darabol, hajlít, fűrészel, reszel, fúr, süllyeszt, dörzsáraz, menetet készít, kéziszerszámot élez. Alakítja a munkadarabot kézi kisgépes eljárásokkal, darabol, fúr, felületet tisztít. Gépi darabolást végez. Szükség szerint éleket sorjáz. Elvégzi az előírt munkadarab-jelöléseket.
  • CNC-gépeket kezel: ellenőrzi a CNC-gép működőképességét, az olajnyomást a hidraulikus rendszerben, a levegőnyomást, a hűtőfolyadék szintjét, a megmunkáló szerszámok, szerszámtartók, forgácsoló lapkák állapotát, rögzítettségét, használhatóságát. Szerszámtárat feltölt, bemér, beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba, felveszi a munkadarab nullpontját. Egyszerű megmunkáló programot készít (G-kód és CAD alapú). Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét. Szükség esetén ciklus-utasításokat, alprogramtechnikát alkalmaz. Bonyolult megmunkáló programot betölt mágneslemezről vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül. Grafikusan ellenőrzi a megmunkáló programot, tesztel (szimulátort használ). Programfuttatást végez forgácsolás nélkül. Szükség esetén módosítja az általa írt megmunkáló programot, beavatkozik a gép működésébe, esetleg megszakítja a program futását, lapkát vagy szerszámot cserél, a CNC-gép esetleges meghibásodásáról jelentést tesz, eltávolítja a forgácsot a gép munkateréből. Robotkarokat, munkadarab-elkapót kezel.
  • A legyártott munkadarabot szemrevételezi, ellenőrzi méreteit, alak- és helyzettűréseit, felületi minőségét. Szükség esetén módosítja a szerszámkorrekció tárak, nullponttárolók adatait, egyeztet a programmódosításról a programozó technológussal.

 

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd
IWIWGoogle bookmarkFacebook