Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 


A karosszérialakatos szakmáról

A szakember különböző járművek alváz- és vázszerkezetének, lemezborításának és szerelvényeinek javítását végzi. A karosszéria vázszerkezetének bemérésével, a javítási módszerek kiválasztásával, a karosszériaelemek cseréjével végzett helyreállításokkal foglalkozik.

Feladatai

Feladatai közé tartozik a vázjavítások ütemezése, bemérése, egyes vázrészek készítése, elemek gyártása, baleset alkalmával sérült gépkocsik burkolatának le- és felszerelése, ellenőrző padon való mérése, mérő-egyengető padok használata, eredmények értékelése, váz- és burkolati elemek kötéseinek létrehozása, a hegesztő berendezések beállítása, használata, a technológia kiválasztása; csavar-, szegecs- és ragasztott kötések előkészítése, az eredeti szilárdságnak megfelelő elvégzése.

A karosszérialakatos végrehajtja az átmeneti korrózióvédelmet és előkészítését, a gépkocsi fényezésbevonat-rendszerének elvégzését, az utasvédelmet biztosító berendezések javítását, ajtók és nyílászárók zárszerkezetének ellenőrzését, beállítását, a gépjármű megbontott szerkezeti egységeinek, felfüggesztési pontjainak ellenőrzését, javítását vagy felújítását, a járműkárok megállapítását, jegyzőkönyvezés szemrevételezését, árkalkulációs módszerek, becslés és javíthatóság megállapítását. Elvégzi a munkák ellenőrzését, számlázását, szerszámok, készülékek, mérőeszközök, kis és nagy gépek szakszerű, balesetmentes használatát, alu. karosszériák szerkezeti felépítését és javítását, valamint a gázautó karosszériájának javítását.

 

Tanulónk munkája

IWIWGoogle bookmarkFacebook